Οι περισσότεροι ομολογουμένως δηλώνουν την αγάπη τους για την σοκολάτα και θέλουν να την απολαμβάνουν σε όλες τις μορφές της. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που προτιμούν τα “λευκά” γλυκά, εκείνα δηλαδή που βασίζονται στην κρέμα. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε γλυκά που θα κλέψουν την παράσταση ακόμα και στις επικείμενες γιορτινές μέρες!
Πάβλοβα με φράουλες
Υλικά:
1 μεγάλη στρογγυλή έτοιμη μαρέγκα
250 γραμ κρέμα γάλακτος
1 πρέζα βανίλια
4κ.σ. ζάχαρη άχνη
20 ολόκληρες καλά καθαρισμένες φράουλες
250 γραμ κρέμα γάλακτος
1 πρέζα βανίλια
4κ.σ. ζάχαρη άχνη
20 ολόκληρες καλά καθαρισμένες φράουλες
Για τη σάλτσα
20 μεγάλες καθαρισμένες φράουλες
1 σφινάκι λεμοντσέλο
4 κ.σ. ζάχαρη
20 μεγάλες καθαρισμένες φράουλες
1 σφινάκι λεμοντσέλο
4 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος στο μίξερ και τη χτυπάτε μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Ρίχνετε σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια. Βάζετε την έτοιμη σαντιγί στο ψυγείο να περιμένει.
Παίρνετε τη μεγάλη στρογγυλή μαρέγκα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο δίσκο. Ρίχνετε τη μισή σαντιγί και την απλώνετε με ένα μαχαίρι. Καρφώνετε επάνω της τις 20 ολόκληρες φράουλες. Ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη μισή σαντιγί να σκεπάσει τις φράουλες. Ξαναβάζετε το γλυκό στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ρίχνετε στο μπλέντερ τις 20 καθαρισμένες φράουλες, το σφινάκι του λεμοντσέλο και 4 κουτ σούπας ζάχαρη. Τα κτυπάτε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής σάλτσα. Όταν είναι να σερβίρετε βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο και το περιχύνετε με τη σάλτσα.
Συνταγή: eliasmamalakis.gr
Μιλφέιγ με αφράτη κρέμα βανίλια και κρέμα γάλακτος
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα (εμπορίου)
1 λίτρο γάλα
1 1/3 φλ. ζάχαρη
1 1/3 φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 κλωνάρι βανίλιας
4 αυγά
2 φλ. κρέμα γάλακτος
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
1 λίτρο γάλα
1 1/3 φλ. ζάχαρη
1 1/3 φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 κλωνάρι βανίλιας
4 αυγά
2 φλ. κρέμα γάλακτος
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στρώνετε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνετε επάνω τη σφολιάτα. Με πιρούνι την τρυπάτε παντού και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC, στον αέρα, για 10 λεπτά. Βγάζετε τη σφολιάτα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζετε με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Με γάντια κουζίνας στα χέρια πατάτε καλά τη σφολιάτα να ξεφουσκώσει και πετάτε τη λαδόκολλα. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνετε τη σφολιάτα να κρυώσει.
Βάζετε το μισό από το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτετε τη βανίλια, αφού πρώτα την χαράξετε κατά μήκος. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το υπόλοιπο κρύο γάλα με μίξερ χειρός. Αφαιρείτε τη βανίλια και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνετε τον καρπό της και τον ρίχνετε στο γάλα. Λίγο λίγο, και πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, πρσθέτετε το μείγμα χτυπημένων αυγών στο ζεστό γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει την αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο για να λιώσει όσο είναι ζεστή. Ανακατεύετε με σύρμα. Τη βάζετε σε μπολ φαρδύ και καλύπτετε με μεμβράνη κολλώντας τη στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα. Αφήνετε να κρυώσει καλά. Χτυπάτε την κρέμα σε παχύρρευστη μορφή.
Ξαναχτυπάτε την κρέμα βανίλιας, αφού κρυώσει, με μίξερ χειρός για να αφρατέψει και προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας, για να ενωθούν τα υλικά, απαλά με σπάτουλα. Κόβετε κατά μήκος την ψημένη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη. Βάζετε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνετε το ½ της κρέμας, βάζετε το δεύτερο, απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα και τέλος καλύπτετε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας. Αχνίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε. Καλό είναι να “στήνετε” το μιλφέιγ την τελευταία στιγμή για να μη νοτίζουν τα μπισκότα. Επίσης, να αποφεύγετε να το βάζετε στο ψυγείο για τον ίδιο λόγο.
Συνταγή: argiro.gr
Τρίγωνα με κρέμα
Υλικά:
Για το φύλλο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουταλιές γλυκόζη ή 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κούπα νερό
2 κουταλιές γλυκόζη ή 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση
2 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κροκάδια
2 κούπες γάλα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια
1 κούπα σαντιγί (προαιρετικά)
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κροκάδια
2 κούπες γάλα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια
1 κούπα σαντιγί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Απλώστε ένα φύλλο, αλείψτε το μισό με λιωμένο βούτυρο και διπλώστε το άλλο μισό επάνω σ’ αυτό. Βουτυρώστε και πάλι το μισό και διπλώστε άλλη μια φορά προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι σχηματίζεται μια μακριά λωρίδα. Αλείψτε όλη την επιφάνεια με βούτυρο. Για να κάνετε μικρά τρίγωνα, κόψτε τα φύλλα στη μέση και στο κάθε μισό φύλλο, κάντε δύο διπλώματα, όπως και προηγουμένως. Έτσι σχηματίζονται στενότερες λωρίδες. Σηκώστε τη μια άκρη κάθε λωρίδας και διπλώστε, να σχηματιστεί τρίγωνο. Συνεχίστε διπλώνοντας πολλές φορές, μια δεξιά και μια αριστερά, ώσπου να τελειώσει η λωρίδα.
Όσο φύλλο περισσεύει, χωρίς να φθάνει να καλύψει μια επιφάνεια του τριγώνου, κόψτε το και πετάξτε το. Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Ανάλογα με τον αριθμό των φύλλων, γίνονται ισάριθμα μεγάλα τρίγωνα ή διπλάσια μικρά. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί με την τελευταία διπλωμένη άκρη προς τα κάτω. Βουτυρώστε τις επιφάνειες και ψήστε τα τρίγωνα στους 200 βαθμούς Κελσίου, 30′ περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά. Βγάλτε τα από τον φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν.
Μ’ ένα μαχαίρι, σχίστε το επάνω μέρος κι αφαιρέστε με προσοχή αρκετό από το εσωτερικό, ώστε να σχηματισθούν χωνιά. Αραδιάστε τα το ένα πλάι στο άλλο. Βράστε για 5΄ τα υλικά για το σιρόπι, ώσπου να το πιουν και να κρυώσουν εντελώς. Στο μεταξύ, ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Όταν κρυώσει, βάλτε τη σε κορνέ και γεμίστε τα χωνιά. Φυλάξτε τα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, γεμίστε τα χωνιά με παγωτό. Γεμίστε τα λίγο πριν τα σερβίρετε κι αφήστε τα να σταθούν στην κατάψυξη, όχι περισσότερο από 15′.
Εκτέλεση για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ανακατέψτε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια με 1/4 κούπας γάλα, ρίξτε τα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά. Σιγοβράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά επί 15′-20′, ανακατεύοντας συνεχώς.
Η κρέμα πρέπει να βράσει καλά, για να μη μυρίζει το αλεύρι. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε τη βανίλια και το βούτυρο. (Αν η κρέμα γίνει σφικτή, αραιώστε την, προσθέτοντας λίγο γάλα. Αν γίνει αραιή και δεν πήζει, διαλύστε λίγο ακόμη κορν φλάουρ σε δύο κουταλιές γάλα και προσθέστε το στην κρέμα. Συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να πήξει. Αν η κρέμα σβολιάσει, περάστε την από λεπτή σίτα ή χτυπήστε τη λίγο στο μπλέντερ). Αφήστε την κρέμα να κρυώσει. Για να μην πιάσει κρούστα, κολλήστε στην επιφάνεια ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη. Όταν κρυώσει εντελώς, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά μέσα στην κρέμα τη σαντιγί.
Κατ’ άλλον τρόπο, φτιάξτε την κρέμα ως εξής: Σε μικρή βαθουλή κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ με λίγο κρύο γάλα. Ανακατεύοντας ζωηρά, ρίξτε μεμιάς το καυτό γάλα. Βράστε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια με τη βανίλια, ρίξτε μέσα λίγη από τη ζεστή κρέμα, ανακατέψτε καλά κι αδειάστε τα στην υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράστε την κρέμα 3′-4′ ακόμη. Όταν κρυώσει, ανακατέψτε τη με τη σαντιγί.
Βάλτε τη σε μπολάκια και σερβίρετέ την κρύα ή χρησιμοποιήστε τη για να φτιάξετε τούρτες, τρίγωνα, κορνέ και άλλα γλυκίσματα. Διατηρείται στο ψυγείο 2 μέρες. Δε συνιστάται να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το αλεύρι με κορν φλάουρ.
Συνταγή:vefashouse.gr
Κρέμα πανακότα
Υλικά:
1100 γρ. γάλα
400 γρ. κρέμα γάλακτος
6 βανίλιες
2 κουταλιές ζάχαρη
3 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη ή 20 γρ.
λίγο νερό
Σάλτσα καραμέλας
400 γρ. κρέμα γάλακτος
6 βανίλιες
2 κουταλιές ζάχαρη
3 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη ή 20 γρ.
λίγο νερό
Σάλτσα καραμέλας
Εκτέλεση:
Βράζετε το γάλα με την κρέμα και προσθέτετε τη ζάχαρη και τις βανίλιες, ανακατεύοντας λίγο να διαλυθούν, και κατεβάζετε από τη φωτιά. Βράζετε λίγο νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και διαλύετε τις ζελατίνες τις οποίες ρίχνετε στο γάλα ανακατεύοντας ελαφρά.
Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, το βάζετε σε φόρμα με ωραίο σχήμα και την τοποθετείτε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα ξεφορμάρετε σε πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.
Συνταγή: sintagespareas.gr
Σφολιατίνες με κρέμα
Υλικά:
1 συσκευασία σφολιάτα (2 φύλλα)
Μαρμελάδα βερίκοκο ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας
Μαρμελάδα βερίκοκο ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά
50 γραμ. corn flour
2 βανίλιες
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά
50 γραμ. corn flour
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το μισό γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το corn flour. Βάζετε σε κατσαρολίτσα το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Προσθέτετε το μείγμα των υλικών που έχετε χτυπήσει προηγουμένως και ανακατεύετε μέχρι να πήξει σε χαμηλή φωτιά.
Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει χτυπάτε την κρέμα για λίγο στο μίξερ να αφρατέψει. Κόβετε το κάθε φύλλο της σφολιάτας στα 4 ώστε να έχετε 4 τετράγωνα κομμάτια. Γεμίζετε κάθε κομμάτι με 2-3 κουταλιές απ την κρέμα και παίρνοντας τις 4 γωνίες τις ενώνετε στο κέντρο σχηματίζοντας ένα τετράγωνο φάκελο.
Αραδιάζετε τα τετράγωνα σε ταψί και ψήνετε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο απλώνετε πάνω τους τη μαρμελάδα και, αν θέλετε, μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγη κανέλα.
Συνταγή: psaksesintages.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου