Κάντε μας like στο Facebook

Μελομακάρονο vs Κουραμπιές.. Τί να προτιμήσουμε;

melo
Και σιγά σιγά τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να μυρίζουν γιορτές. Και μπορεί στις μέρες μας λεφτά να μην υπάρχουν αρκετά για να βγούμε στα μαγαζιά για shopping, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος είναι να γεμίσουμε με άρωμα Χριστουγέννων τα σπίτια μας.

Να στολίσουμε και φυσικά να φτιάξουμε και τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα αρχίσουν σιγά σιγά να έχουν την τιμητική τους. Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται τι από τα δύο να προτιμήσουν. Ας κάνουμε λοιπόν ένα crash test μελομακάρονου με κουραμπιέ.
Στο δίλημμα Μελομακάρονο ή Κουραμπιές πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι η θερμιδική αξία των δύο γλυκισμάτων, δηλ. πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε τρώγοντας ένα από τα δύο, ή αν ένα από τα δύο θεωρείται πιο «light». Οι περισσότερες πηγές δίνουν λίγες παραπάνω θερμίδες για τον κουραμπιέ. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτο νούμερο, γιατί σημαντικό ρόλο στο ποσό των θερμίδων παίζει και η συνταγή με την οποία είναι παρασκευασμένα.
Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η θρεπτική τους αξία. Αυτή με την σειρά της εξαρτάται από τα υλικά που απαρτίζουν την συνταγή. Με βάση αυτό, λοιπόν, φαίνεται καθαρά η υπεροχή του μελομακάρονου έναντι του κουραμπιέ. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του πρώτου είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο σε αντίθεση με το βούτυρο και την ζάχαρη του δεύτερου. Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε). Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τ
έλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Πριν περάσουμε στην θρεπτική αξία του κουραμπιέ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές συνταγές των μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως, ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, και κανέλλα ή γαρύφαλλο, υλικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, καθώς, προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας.
Όσον αφορά τώρα τον κουραμπιέ, όπως προαναφέραμε αυτός αποτελείται από βούτυρο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, και, άρα βλαβερό για το καρδιοκυκλοφορικό μας σύστημα. Επίσης, η ζάχαρη που περιέχει, αποτελεί ένα καθαρό φυσικό υδατάνθρακα που όμως δεν έχει καμία παραπέρα θρεπτική αξία, μας προσφέρει δηλαδή μόνο θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε, πως, τα αμύγδαλα που συνήθως βάζουμε στον κουραμπιέ, είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...