Κάντε μας like στο Facebook

Οι μετοχές της "νέας τάξης"

Προσδοκίες για άνοδο 10%-15% σε επίπεδο δεικτών και 30%-40% για πληθώρα επιμέρους εταιρειών δημιουργεί το εν εξελίξει ανοδικό κύμα

Από τον Βασίλη Γεώργα 



Η είσοδος νέων κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές, που έχουν ήδη υποδεχθεί καθαρές εισροές της τάξης των 2 δισ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι ικανή, εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, να δώσει επιπλέον ώθηση στις τιμές και να οδηγήσει άμεσα τον Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 1.300-1.350 μονάδων και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μέχρι την περιοχή των 440 μονάδων.



Τον πρώτο λόγο στο ταμπλό αυτήν την περίοδο έχουν περίπου 10-15 μετοχές, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για το επόμενο ανοδικό κύμα στην αγορά.

Η ΔΕΗ συγκαταλέγεται σε εκείνες που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα νεότερα υψηλά, ολοκληρώνοντας τη διορθωτική της κίνηση. Η μετοχή, που μπήκε στον νέο MSCI με στάθμιση 9,4%, έχει τα περιθώρια να κινηθεί πλέον άμεσα προς τα 13-14 ευρώ, όπου τοποθετούν τον πήχη αρκετές χρηματιστηριακές, και να διευρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη εντυπωσιακή ανοδική της κίνηση, που ξεπερνά το 850% από τα περσινά χαμηλά της.

Η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ, που ως παραδοσιακός «σηματωρός» συνήθως προηγείται σε κάθε κίνηση της ευρύτερης αγοράς, έχει επίσης δείξει τις διαθέσεις των ισχυρών χεριών που την κινούν.

Η μετοχή καταγράφει άνοδο πάνω από 30% σε μόλις δέκα συνεδριάσεις, επιστρέφοντας στα προ τετραετίας επίπεδα των 23 ευρώ και με προοπτικές να συνεχίσει ανοδικά, με επόμενο στόχο τα 26,5-27 ευρώ, που αποτελούν την κορυφή του 2009.

Η ενεργοποίηση του MSCI προκάλεσε αναταράξεις στη μετοχή, η οποία, ωστόσο, κρατήθηκε πάνω από τα 20 ευρώ και εξακολουθεί να κοιτάζει ανοδικά.

Η περίπτωση της Jumbo είναι χαρακτηριστική τού τι συμβαίνει όταν οι μετοχές διασπούν ανοδικά την περιοχή μακροχρόνιων αντιστάσεών τους και καταφέρνουν να απορροφήσουν την προσφορά, όπως φαίνεται να συμβαίνει αυτήν την περίοδο στο Χ.Α.

Η μετοχή έγραψε νέα υψηλά εξαετίας ανήμερα της μετάταξης στον MSCI Emerging Markets και βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την υψηλότερη τιμή της ιστορίας της (12,56 ευρώ), έχοντας κερδίσει περίπου 50% μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων από τη στιγμή που διέσπασε τη ζώνη των αντιστάσεων μεταξύ των 8 και 9 ευρώ.

Για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, που, με αφορμή την είσοδό του στον MSCI, διόρθωσε απότομα στις τελευταίες συνεδριάσεις, όλα τα λεφτά είναι η διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 9-9,30 ευρώ. Αν στο επόμενο διάστημα η μετοχή επανέλθει προς τα υψηλά της και λύσει ανοδικά τον σχηματισμό πυθμένα που έχει δημιουργήσει, θα ανοίξει τον δρόμο για διεύρυνση της ανοδική πορείας της προς τα 14 ευρώ, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές.

Ο ΟΤΕ έχει διασπάσει τη μακροχρόνια αντίσταση των 8,60 ευρώ και συσσωρεύει πάνω από αυτήν εδώ και περίπου δύο μήνες, χωρίς ακόμη να μπορεί να απομακρυνθεί. Η πορεία της μετοχής χαρακτηρίζεται «bull» από τους αναλυτές, με μεσοπρόθεσμο στόχο τα επίπεδα των 13 ευρώ.


Μια ανάσα από τα υψηλά των 3,6 ευρώ βρίσκεται εκ νέου και η ΓΕΚ Τέρνα, που έχει αποκτήσει ισχυρή ανοδική δυναμική, μετά τη συμφωνία με τη York Capital, και δείχνει πως θα μπορούσε σε επόμενη φάση να κινηθεί προς τα 4,20 ευρώ.

Θετικές ενδείξεις παρουσιάζουν στο ταμπλό και οι μετοχές του ΟΛΠ και της ΕΥ-ΔΑΠ, ενώ σε ανάλογη θέση «εκκίνησης» για ένα νέο ανοδικό σκέλος βρίσκονται επίσης οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Φουρλής, της ΕΧΑΕ αλλά και της Coca-Cola, με απαραίτητη συνθήκη για να συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση τη διάσπαση των υψηλών έτους, στα οποία βρίσκονται πολύ κοντά.

Η Eλλακτωρ, η οποία ευνοείται από το ξεπάγωμα των έργων υποδομής, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία επιτάχυνσης της ανόδου της και, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα το πετύχει, ξεπερνώντας τα προηγούμενα υψηλά των 3,40 ευρώ, με επόμενο στόχο πλέον την κορυφή του 2011 στα 4,20 ευρώ.

Οι σηματωροί για τα επόμενο βήμα των ξένων 

Πώς θα κινηθούν τα funds που μπήκαν στην αγορά

Τα επόμενα βήματα της αγοράς θα κριθούν από μια σειρά ειδήσεων που περιμένουν οι επενδυτές, η χρονική ακολουθία της οποίας είναι προδιαγεγραμμένη. Πρώτον, από τα αποτελέσματα από τους διαγνωστικούς ελέγχους της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Δεύτερον, από το πώς θα κινηθούν τα warrants και οι τραπεζικές μετοχές κατά την περίοδο από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου λήγουν τα δικαιώματα της Alpha, στις 27 της Εθνικής και στις 2 Ιανουαρίου της Πειραιώς. Και τρίτον, από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση της δόσης από την τρόικα και από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ακόμα μία σειρά σημαντικών παραγόντων: οι ενδεχόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από οίκους όπως η Moody΄s και η S&P, η ροή ειδήσεων από την ευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η πορεία των ψηφοφοριών στην ελληνική Βουλή σε κρίσιμα νομοσχέδια ως βαρόμετρο για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό πλάνο ικανό να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία. Πολλά θα κριθούν και από τη συμπεριφορά του 10ετούς κρατικού ομολόγου -καθώς περαιτέρω υποχώρηση της απόδοσής του θα μειώσει το risk premium της ελληνικής αγοράς και όλα τα μοντέλα αποτίμησης των μετοχών θα ευνοηθούν-, αλλά και από τα μικροοικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτίμηση και διαπραγμάτευση των ελληνικών εισηγμένων σε ευρώ αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για εκείνους τους επενδυτές που φοβούνται, εν όψει και του tapering της US Fed, τις διακυμάνσεις που μπορεί να φέρει στις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναδυομένων. Στο μέτρο, δε, που το ευρώ θα ανατιμηθεί και πάλι έναντι του δολαρίου, ευνοείται η λογιστική απεικόνιση των αποδόσεων της Ελλάδας σε δολάριο, νόμισμα που εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί η μεγάλη πλειονότητα των κεφαλαίων που ασχολούνται με την Ελλάδα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 30ης Νοεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...