Μεζές για τα ποτά της μεσημεριανής σχόλης, τα πικάντικα χταποδάκια ετοιμάζονται μέχρι να καθίσουν τα πιρούνια στο τραπέζι και να οργανωθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε υγρά και παγάκια.
Τα φρέσκα μικρά-μικρά χταπόδια (3-5 εκατ. συνολικά) είναι τρυφερά και εύγευστα, έχουν απευθείας ανταπόκριση με ό,τι ανακαλεί στο μυαλό και στον ουρανίσκο καθαρή θάλασσα και με ένα έξτρα καυτερό ημιτόνιο γίνονται όσο ‘διαβολικά’ χρειάζεται για να υπογραμμιστεί η γευστική απόλαυση.
Συνταγή που βασίζεται στη φρεσκάδα και αξιοποιεί την ποιότητα της πρώτης ύλης. Τα μίνι χταποδάκια απαιτούν ελάχιστο χρόνο ενασχόλησης και ελάχιστο έως καθόλου (ειδικό) καθάρισμα, είναι δε νοστιμότατα όταν αντιμετωπίζονται μαγειρικά με τον πιο απλό τρόπο.
Ιδανική επιλογή για ενορχήστρωση γεύσεων με ψάρι και συναφών μεζεδοκαταστάσεων, αλλά και ωραία πικάντικη εισαγωγή για να συνοδέψει απεριτίφ –ούζο, τσίπουρο, ρακή κλπ- πριν το γεύμα. Αν τα βρείτε μπροστά σας (ή σας βρουν εκείνα όπως εμένα), δοκιμάστε τα και μην μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε την πιπεριά.
Ιδανική επιλογή για ενορχήστρωση γεύσεων με ψάρι και συναφών μεζεδοκαταστάσεων, αλλά και ωραία πικάντικη εισαγωγή για να συνοδέψει απεριτίφ –ούζο, τσίπουρο, ρακή κλπ- πριν το γεύμα. Αν τα βρείτε μπροστά σας (ή σας βρουν εκείνα όπως εμένα), δοκιμάστε τα και μην μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε την πιπεριά.
Προετοιμασία: 5 λεπτά (15 λεπτά για να είναι σερβιρισμένα). Αν σας αρέσουν τα πιο καυτερά, προσθέστε μια πιπεριά κομμένη σε φετάκια. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
½ κιλό φρέσκα μικρά χταπόδια, πλυμένα και στραγγισμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά
½ φλ. άσπρο κρασί ξηρό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
½ κιλό φρέσκα μικρά χταπόδια, πλυμένα και στραγγισμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά
½ φλ. άσπρο κρασί ξηρό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τα χταπόδια: Σε βαθύ τηγάνι που να χωράει όλα τα μικρά χταπόδια, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, βάζετε την κόκκινη πιπεριά και την αφήνετε για ½ λεπτό να αρωματίσει το λάδι. Προσθέτετε τα χταποδάκια, τα γυρίζετε μια φορά και ρίχνετε το κρασί. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10-12 λεπτά, μέχρι τα χταπόδια να μαζέψουν λίγο και να βγάλουν μέρος από τα υγρά τους. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε ανάλογα. Αποσύρετε.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιάτο, προσθέτετε τον μαϊντανό και προαιρετικά μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιάτο, προσθέτετε τον μαϊντανό και προαιρετικά μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου