Εδώ και μία βδομάδα περίπου μπήκα στο τρυπάκι του παιχνιδιου που λέγεται Tichu! Όλοι μου έλεγαν αν μάθεις την έκατσες, θα κολλήσεις. Δεν έδινα σημασία και μία μέρα έτυχε στην παρέα να είναι μία κοπέλα που γνώριζε Tichu! Και μας είπε να μας μάθει.... Στην αρχή μπορώ να πώ είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβεις.... αλλά αν πάρεις γραμμή τι γίνεται ΚΑΗΚΕΣ! Και όποιος από εσάς δεν έχει καεί με αυτό το παιχνίδι νομίζω έφτασε η ώρα. Για όσους δεν το γνωρίζουν λοιπόν, παραθέτω τους κανόνες. Το παιγνίδι παίζεται με 2 ομάδες των 2 παικτών και στους οποίους μοιράζεται όλη η τράπουλα εξ αρχής.
Αντικειμενικός σκοπός του παιγνιδιού είναι ο κάθε παίκτης να ξεφορτωθεί πρώτος όλα τα φύλλα που έχει στο χέρι του. Και τα 14.
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑΦανταστείτε μια τράπουλα 52 φύλλων όπως τις κανονικές, αλλά με άλλα σύμβολα. Αντί για κούπα, καρό, μπαστούνι και σπαθί υπάρχουν τα αστέρια, διαμάντια, σπαθιά και κάτι σαν παγόδες (ή δεντράκια, what ever).
Η διαφορά αυτής της τράπουλας είναι οι 4 επιλέον κάρτες που περιλαμβάνει οι οποίες είναι: ο Δράκος, ο Φοίνικας, το Mahjong και τα Σκυλάκια. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι κάνει η κάθε κάρτα.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ-Αρχικά μοιράζονται 8 φύλλα σε κάθε παίκτη. Στη συνέχεια μοιράζονται και τα υπόλοιπα 6.
-Στη συνέχεια κάθε παίκτης πρέπει να δώσει από ένα φύλλο σε κάθε παίκτη. Συνήθως δίνουμε τα “χειρότερά” μας φύλλα στους αντιπάλους, και κάποιο “καλό” (αν όχι το καλύτερο, ανάλογα με την περίσταση) στο συμπαίκτη μας.
Προσοχή: Σε αυτή τη διαδικασία δε μιλάμε, δε ρίχνουμε υπονοούμενα, δε ζητάμε συγκεκριμένα φύλλα…
ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣΟ παίκτης που παίζει πρώτος μπορεί να διώξει φύλλα από το χέρι του με τους εξής τρόπους.
-Μονοφυλλία: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε φύλλο στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε φύλλο, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 2? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε φύλλο από 3 και πάνω).
-Ζευγάρι: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 5-5? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε ζευγάρι από 6-6 και πάνω).
-Ζευγάρια: Ρίχνω παραπάνω από ένα ζευγάρια ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα η δύναμη των αριθμών να αυξάνει κατα 1. Π.χ. μπορώ να ρίξω 5-5/6-6/7-7. Ο επόμενος παίκτης αν θέλει να με χτυπήσει θα πρέπει να ρίξει 3 ζευγάρια με το χαμηλότερο να είναι 6-6.
Κάπου εδώ θα τονίσω κάτι: Ό,τι παίζει ο πρώτος παίκτης, πρέπει να παίξουν κι οι υπόλοιποι. Παίζει μονοφυλλία στο τραπέζι? Όλοι παίζουμε μονοφυλλία. Δεν έχουμε φύλλο να ρίξουμε ή έχουμε φύλλο αλλά δεν θέλουμε να το ρίξουμε σε αυτό το γύρο? Πάμε ΠΑΣΟ…
Και συνεχίζω.
-Τρία ίδια φύλλα: Ρίχνω μια τριάδα ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα ίδιων φύλλων, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από την προηγούμενη (έριξα J-J-J? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα από Q-Q-Q και πάνω).
-Full: Ρίχνω 3 ίδια φύλλα + 2 ίδια φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιδήποτε full αρκεί η τριάδα να είναι η μεγαλύτερη από την προηγούμενη (έριξα 2-2-2/Κ-Κ? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε Full από 3-3-3/Χ-Χ και πάνω).
-Κέντα: Ρίχνω μια σειρά φύλλων, ανεξαρτήτως χρώματος και σχήματος, η οποία πρέπει να έχει το λιγότερο 5 φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε σειρά φύλλων αρκεί να είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον κατά 1 (έριξα 2-3-4-5-6? Ο επόμενος μπορεί να παίξει μια κέντα 5 φύλλων η οποία θα ξεκινάει από 3 και πάνω).
Σημείωση: Όσα φύλλα έχει η κέντα που ρίχνει ο πρώτος, τόσα πρέπει να έχει και η επόμενη. Ρίχνω κέντα 7 φύλλων? Ο επόμενος για να με χτυπήσει πρέπει να ρίξει κι εκείνος μια κέντα 7 φύλλων.
ΕΙΔΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
majong MahjongΟ παίκτης που έχει το Mahjong παίζει πρώτος. Το Mahjong παίζεται με 2 διαφορετικούς τρόπους:
-Σε άδειο τραπέζι, για ξεκίνημα μονοφυλλίας. Σαν αριθμός έχει την αξία (1). Ο παίκτης που ξεκινάει μονοφυλλία με Mahjong έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον επόμενο παίκτη να του ρίξει οποιοδήποτε φύλλο θέλει. Αν ο επόμενος το έχει, το ρίχνει υποχρεωτικά. Αν δεν το έχει, παίζει ό,τι θέλει.
-Σε κέντα που ξεκινάει από Mahjong (δηλαδή: Μ-2-3-4-5). Ο παίκτης που ρίχνει κέντα με Mahjong έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια κέντα ίδιου πλήθους φύλλων η οποία θα περιλαμβάνει ένα φύλλο της επιλογής του (π.χ. “θέλω μια πεντάρα κέντα που να έχει μέσα Ρήγα [Κ]). Ο πρώτος παίκτης που έχει τέτοια κέντα είναι υποχρεωμένος να τη ρίξει στο τραπέζι.
phoenix ΦοίνικαςΚατά τη γνώμη μου η καλύτερη κάρτα στο παιγνίδι.
Ο Φοίνικας παίζεται με 2 διαφορετικούς τρόπους:
-Μπαλαντέρ. Είτε σε ζευγάρι (π.χ. 7-Φ) είτε σε τριάδα (π.χ. Κ-Κ-Φ) είτε σε full (9-9-Φ/3-3) είτε κέντα (6-7-8-9-Φ-J) είτε σε μονοφυλλία.
-Μονοφυλλία.Στη μονοφυλλία ο Φοίνικας έχει αξία +0.5 από το προηγούμενο φύλλο. Δηλαδή αν π.χ. έχω ρίξει 10 και πέσει Φοίνικαςμ μετράει σαν 10.5
Αν ρίξω Άσσο και πέσει Φοίνικας, μετράει σαν Άσσος,5 (και καλά…?)
hund ΣκυλάκιαΤα Σκυλάκια παίζονται μόνο σε κενό τραπέζι και στερούν από τον επόμενο παίκτη τη σειρά του. Δηλαδή αν εγώ ρίξω Σκυλάκια, ο επόμενος παίκτης χάνει τη σειρά του και παίζει ο συμπαίκτης μου. Καλό?
drache ΔράκοςΟ Δράκος παίζεται μόνο σε μονοφυλλία και είναι η ισχυρότερη κάρτα (δεν κόβεται από τον Φοίνικα).
ΜΠΑΖΕΣΑυτό είναι το κομβικό σημείο του παιγνιδιού. Σκοπός του παιγνιδιού είναι να ξεφορτωθούμε πρώτοι το χέρι μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να παίρνουμε μπάζες. Αυτό γίνεται όταν το φύλλο (ή ο συνδυασμός) του τελευταίου παίκτη, δεν έχει χτυπηθεί από κανέναν. Παράδειγμα: Αν έχει ξεκινήσει μια μονοφυλλία, ο παίκτης που θα ρίξει το μεγαλύτερο φύλλο παίρνει τη μπάζα, και παίζει εκείνος πρώτος.
Σημείωση: Όταν παίρνουμε μπάζα με Δράκο, δίνουμε τη μπάζα αυτή στον αντίπαλο που πιστεύουμε οτι θα βγει τελευταίος.
ΒΟΜΒΕΣΩς βόμβα εννοούμε το συνδυασμό εκείνο των φύλλων, ο οποίος πέφτει ανα πάσα στιγμή στο παιγνίδι, και παίρνει κατευθείαν τη μπάζα, εκτός κι αν χτυπηθεί από άλλη βόμβα. Υπάρχουν 2 βόμβες:
1) Το καρέ: Δηλαδή 4 ίδια φύλλα (4 Τριάρια, 4 Ρηγάδες κλπ…)
2) Κέντα χρώμα: Κέντα ίδιου χρώματος, η οποία έχει το λιγότερο 5 φύλλα.
Η βόμβα κέντα είναι δυνατότερη από τη βόμβα καρέ. Οπότε αν κάποιος ρίξει καρέ για να πάρει τη μπάζα, μπορεί να χτυπηθεί από κέντα χρώμα.
ΠΟΝΤΟΙΚάθε μοίρασμα τελειώνει μόλιες βγει πρώτη μια ομάδα.
Για τον τελευταίο παίκτη ισχύουν τα παρακάτω:
-Δίνει τις μπάζες του στον παίκτη που βγήκε πρώτος
-Δίνει τα φύλλα του στη νικήτρια ομάδα.
Τα φύλλα που δίνουν πόντους είναι τα εξής:
Πεντάρια: Κάθε πεντάρι μετράει για 5 πόντους Δεκάρια: Κάθε δεκάρι μετράει για 10 πόντους
Ρηγάδες: Κάθε Ρήγας μετράει για 10 πόντους
Δράκος: Ο Δράκος μετράει για 25 πόντους
Φοίνικας: Ο Φοίνικας μετράει για -25 πόντους
Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που φτάνει πρώτη τους 1000 πόντους
TICHU - GRAND TICHU - [1-2]Last but not least, κάτι που κάνει τη διαφορά στο παιγνίδι…
Grand TichuΌταν μοιράζονται τα πρώτα 8 φύλλα, αν κάποιος παίκτης -έχοντας δει μόνο τα πρώτα 8 από τα 14 φύλλα του- πιστεύει πως εκείνος θα βγει πρώτος, δηλώνει “Grand Tichu”. Αν το επιτύχει, η ομάδα του επιβραβεύεται με +200 πόντους. Αν όμως αποτύχει, χάνει 200 πόντους…
TichuΌταν μοιραστούν και τα 14 φύλλα, αν κάποιος παίκτης -έχοντας δει όλα τα φύλλα του- πιστεύει πως εκείνος θα βγει πρώτος, δηλώνει “Tichu”. Αν το επιτύχει, η ομάδα του επιβραβεύεται με +100 πόντους. Αν όμως αποτύχει, χάνει 100 πόντους.
Προσοχή: Tichu λέμε την πρώτη φορά που ρίχνουμε φύλλο στο παιγνίδι. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορώ για 3 γύρους να πηγαίνω πάσο, και την πρώτη φορά που θα παίξω να πω Tichu.
1-2Αν μια ομάδα κάνει το 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 200 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.
Tichu 1-2Αν μια ομάδα κάνει Tichu 1-2, αυτομάτως τελειώνει η παρτίδα και γράφονται 300 πόντοι στη νικήτρια ομάδα.
Grand Tichu 1-2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου