Κάντε μας like στο Facebook

Η οικονομία της Αργεντινής κατέγραψε ανάπτυξη 11,8%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
image

 Η οικονομία της Αργεντινής κατέγραψε μία ανάπτυξη 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INDEC), επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες.

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) "δείχνει μια διαφορά 11,8% σε σχέση με την...
ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους", υπογραμμίζει το INDEC, σε μία ανακοίνωση. Ή, ανάπτυξη 3% κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, μετά τη διόρθωση των εποχικών διακυμάνσεων, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

    Τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομίας, Αμάδο Μπούδου, είχε δηλώσει πως η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν "μεγαλύτερη του 8%" το 2010. Η ανάπτυξη επανήλθε από το πρώτο τρίμηνο του 2010, έπειτα από τη διεθνή κρίση, φθάνοντας το 9%.

    Ενώσεις καταναλωτών και οικονομολόγοι υποψιάζονται πως το INDEC κατευθύνεται από την κυβέρνηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης μία ανάπτυξη μεγαλύτερη του 6% για το 2010.

    Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται σε μία πολιτική ισχυρών δημοσίων δαπανών και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, καθώς και στην αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών, που είναι ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.

    Προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος, η κυβέρνηση άντλησε από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς αυτό να μεταφραστεί σε μία μείωση. Αντίθετα, τα αποθέματα αυξήθηκαν (50,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, έναντι 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009).

    Ωστόσο, η προτεραιότητα που δόθηκε στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη μέσω δαπανών και στην προσφυγή στα συναλλαγματικά αποθέματα είχε αυξημένο κόστος: έναν καλπάζοντα πληθωρισμό (αναμένεται από 20 έως 25% το 2010, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους, και το ίδιο το 2011).

    Η τιμή του βοδινού κρέατος, ένα προϊόν με υψηλή συμβολική αξία στην Αργεντινή, αυξήθηκε κατά 40% από τις αρχές του χρόνου, κάτι που μεταφράζεται σε μία μείωση της κατανάλωσής του.

   greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...