Οι τέσσερις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη αναδεικνύονται νικήτριες στην παγκόσμια «κούρσα» για προσέλκυση επενδύσεων, χάρη στους υψηλόυς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και την αυξανόμενη σταθερότητα των αγορών τους.
Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία, που ως σύνολο είναι γνωστές με το ακρωνύμιο «BRIC», είδαν τεράστια ποσά φέτος να εισρέουν στις αγορές τους, καθώς επιχειρήσεις και διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν πλέον να βλέπουν τις επενδύσεις σε αυτές ως σχετικά ασφαλές στοίχημα, με υψηλές αποδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών EPFR Global τα μετοχικά αμοιβαία, που επενδύουν στις αγορές των BRIC, απορρόφησαν από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2009 σχεδόν 20 δισ. δολάρια- ποσό διπλάσιο σε σχέση με το ρεκόρ του 2007.
Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να εκπλήσσει δεδομένης της δυναμικής των τεσσάρων οικονομιών, που φιλοξενούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν το 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs
Οι πραγματικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης κατά την περίοδο 1998-2009, βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,75% στην Κίνα, στο 7% στην Ινδία και τη Ρωσία και στο 3,3% στη Βραζιλία. Ρωσία και Βραζιλία έχουν δει το ΑΕΠ τους να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 1998, ενώ το ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας το ίδιο διάστημα έχει τριπλασιαστεί. Η Goldman εκτιμά μάλιστα ότι το AEΠ των τεσσάρων θα ισοδυναμεί με το ΑΕΠ των G7 έως το 2032.
Εντυπωσιακές είναι φέτος και οι επιδόσεις των αγορών μετοχών των BRIC. Ο δείκτης MSCI BRIC Index έχει ενισχυθεί 90% από τις αρχές του έτους, «τρέχοντας» ταχύτερα ακόμη και από τον ευρύτερο δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Index, που καταγράφει κέρδη 70% φέτος. Εάν κάποιος είχε τοποθετήσει κεφάλαια σε μετοχές της Βραζιλίας το 2000 θα είχε δει σήμερα την αξία της επένδυσής του να τετραπλασιάζεται. Η αξία μίας επένδυσης σε μετοχές αναδυόμενων το ίδιο διάστημα θα είχε διπλασιαστεί, ενώ σε μία ανεπτυγμένη αγορά ίσως να είχε ακόμη και ζημίες.
Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο'Νιλ, o oποίος είναι και ο «πατέρας» του όρου BRIC, εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία οι εισροές κεφαλαίων στις BRIC θα αυξάνονται σταθερά, καθώς θα στρέφουν σε αυτές το ενδιαφέρον τους μεγάλοι επενδυτές, όπως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου