Κάντε μας like στο Facebook

"Φως" σε τυφλούς χρήστες του Internet


"Φως" σε τυφλούς χρήστες του Internet

«Φως» σε χρήστες του Ιντερνετ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και δεν μπορούν να σερφάρουν χαρίζουν Ελληνες ερευνητές. Τέσσερις επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη κατασκεύασαν λογισμικό που επιτρέπει σε τυφλούς να μπαίνουν στο Ιντερνετ και να «βλέπουν» τα πάντα. Οι ερευνητές ζωντανεύουν τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου με την αίσθηση της αφής και της ακοής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να εξερευνούν στον υπολογιστή τους ακόμη και χάρτες!

Με την πρωτοποριακή εφαρμογή οι τέσσερις ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πήραν την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό της Microsoft που έγινε στη Βόρεια Καρολίνα.

«Με την εφαρμογή μας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα μετατρέπονται σε τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα που περιέχουν απτική πληροφορία. Απτική είναι η επικοινωνία που βασίζεται στην επαφή. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να αγγίξει και να ακούσει την πληροφορία που του δίνει η ιστοσελίδα που επισκέπτεται. Οταν ακουμπάει, για παράδειγμα, με το ποντίκι έναν υπερσύνδεσμο που γράφει τη λέξη “home”, αυτομάτως μετατρέπεται σε τρισδιάστατο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο και ο χρήστης ακούει ταυτόχρονα τη λέξη “home”» λέει στην «Espresso» ο Νίκος Κακλάνης, ένας από τους τέσσερις ερευνητές.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα λογισμικό που λειτουργεί σε όλες τις ιστοσελίδες του Ιντερνετ. «Θεωρητικά μπορεί κάποιος με πρόβλημα όρασης να μπει σε όποια ιστοσελίδα θέλει» λέει ο κ. Κακλάνης και εξηγεί πώς δουλεύει το λογισμικό. «Το ποντίκι της συσκευής είναι μια απτική συσκευή που δίνει την αίσθηση της αφής. Μετακινώντας ο χρήστης τον κέρσορα αισθάνεται μια απτική ανάδραση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξερευνήσει και έναν χάρτη στο Ιντερνετ, αφού η συσκευή θα του μεταφέρει τις πληροφορίες με την αίσθηση της αφής και θα είναι σαν να τον ακουμπούσε».

Επί τρία χρόνια οι ερευνητές Νικόλαος Κακλάνης, Κωνσταντίνος Βότης, Κωνσταντίνος Μουστάκας και Δημήτριος Τζοβάρας δούλευαν την ιδέα τους και κατάφεραν να κερδίσουν το βραβείο στον διαγωνισμό όπου όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εφαρμογές που αφορούσαν υποστηρικτικές τεχνολογίες για να μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ο διαγωνισμός έγινε στις 26 και 27 Απριλίου στην Αμερική και η ελληνική ομάδα, που έχει ακόμη φρέσκια τη χαρά της νίκης, λέει ότι είναι νωρίς ακόμη για περαιτέρω σχέδια και για εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους.

«Για να κυκλοφορήσει το λογισμικό στην αγορά, πρέπει προηγουμένως να εξελιχθεί. Το σίγουρο είναι πως το λογισμικό είναι πρωτοποριακό, έγινε αποδεκτό στο συνέδριο και ίσως στο μέλλον φτάσει να γίνει εμπορικό προϊόν» μας λέει ο κ. Κακλάνης.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...