Στην πιο ελπιδοφόρα ίσως τουριστική σεζόν των τελευταίων χρόνων όπου προσδοκούμε έσοδα από τον τουρισμό, τα “κακώς κείμενα” των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης και η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις τα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες μας, «στοιχειώνουν» κάθε ελπίδα να υποδεχτούμε ταξιδιώτες χωρίς να μας δυσφημήσουν οι εικόνες στο εξωτερικό .
Με την πολύτιμη βοήθεια των ξεναγών της Κρήτης σας παρουσιάζουμε ένα φωτορεπορτάζ για το τι «απαθανατίζει» τελικά ο φωτογραφικός φακός των τουριστών και είναι εκτος από αξιοθέατα και ομορφιές… σκουπίδια, παραμελημένοι αρχαιολογικοί χώροι, κλειστές τουαλέτες και αδιαφορία.Εικόνες που “ταξιδεύουν” μέσω των φωτογραφιών των επισκεπτών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κλειστόν… λόγω έλλειψης προσωπικού!
Μια από τις εικόνες που μπορεί κάποιος να “θαυμάσει”, συναντάμε στον Άγιο Νικόλαο. Οι ξένοι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να χρειαστούν επίσκεψη σε τουαλέτα, γιατί πολύ απλά δεν θα εντοπίσουν !
Οι δημόσιες τουαλέτες στον Αγ. Νικόλαο, παραμένουν κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό! Οι τουαλέτες είναι μεν έτοιμες, δεν έχουν όμως παραδοθεί σε χρήση λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα μπροστά από τις τουαλέτες έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα προκαλώντας αρνητικά σχόλια των τουριστών.
Και αν ο τουρίστας θέλει να φωτογραφίσει και να θαυμάσει από κοντά το γραφικό λιμάνι, θα βρει και άλλα “αξιοθέατα”.
Στο λιμάνι Αγίου Νικολάου επιπλέουν σκουπίδια ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια. Και η εικόνα αυτή “πληγώνει” καθώς δείχνει και το σεβασμό μας απέναντι στο νησί μας και τους επισκέπτες του.
Η εικόνα τον σκουπιδιών ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του φακού των τουριστών που απαθανατίζουν την “μοναδική” εικόνα.
Πούλμαν που δεν έχουν που να σταθμεύσουν
Κάθε διαδρομή για έναν τουρίστα αποδεικνύεται τελικά μαρτύριο.
Πρόβλημα στάθμευσης παρατηρείται στα Χανιά, στην περιοχή ανάμεσα στο ενετικό λιμάνι και τη Νέα Χώρα όπου η επιβίβαση και αποβίβαση γίνεται με κίνδυνο των τουριστών και των οδηγών των πούλμαν.
Εδώ και δέκα χρόνια επιχειρείται να βρεθεί λύση, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί. Τα λεωφορεία παρκάρουν στην αριστερή πλευρά του δρόμου με μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος.
Θέρετρο… με χωματόδρομο!
Πρόβλημα στάθμευσης παρατηρείται στην Ελούντα. Μετά από συνάντηση φέτος στις αρχές του Μαρτίου, βρέθηκε λύση για το χώρο, αλλά όχι και για το θέμα της ασφαλτόστρωσής του. Πρόκειται για χωματόδρομο σύμφωνα με ξεναγούς που προκαλεί “πονοκέφαλο” σε οδηγούς λεωφορείων.
Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο όπου ένα τουριστικό πούλμαν προσεγγίζει πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής μέσα από ένα χωματόδρομο. Μάλιστα όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ξεναγών Βαγγέλης Παπανικολάου στην εκπομπή “Κρήτη σήμερα” μια ομάδα Αράβων βλέποντας το δρόμο ρώτησε τον οδηγό εάν πράγματι κατευθύνονται στο σωστό ξενοδοχείο καθώς τους έκανε αρνητική εντύπωση η άσχημη κατάσταση του οδοστρώματος!
Ίδιο το πρόβλημα στάθμευσης και στις Αρχάνες. Οι οριοθετημένες θέσεις είναι μόνιμα κατειλημμένες από επιβατικά ΙΧ και τα λεωφορεία παρκάρουν όπου μπορούν.
Ίδιο το πρόβλημα στάθμευσης και στις Αρχάνες. Οι οριοθετημένες θέσεις είναι μόνιμα κατειλημμένες από επιβατικά ΙΧ και τα λεωφορεία παρκάρουν όπου μπορούν.
Συγχέουν ακόμη το άγαλμα του Βενιζέλου!
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται το άγαλμα του Βενιζέλου στο Ηράκλειο προκαλεί ακόμη σύγχυση στους Ρώσους τουρίστες. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα καθώς δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επιγραφή στα αγγλικά που να εξηγεί περί τίνος πρόκειται.Από τη μια πλευρά το άγαλμα του Λένιν στη Ρωσία, από την άλλη του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Κρήτη. Μια επιγραφή θα έλυνε κάθε απορία των τουριστών.
Έτσι Ρώσοι τουρίστες ποζάρουν μπροστά στο “Λένιν” όπως νομίζουν, ενώ πρόκειται για άγαλμα του εθνάρχη που απλά δεν διαθέτει την ανάλογη επιγραφή!
Μουσεία με περιορισμένο ωράριο
Το ωράριο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος περιλαμβάνει ακόμα και μονή βάρδια, με αποτέλεσμα να κλείνουν στις 14:45 -εκτός της Ακρόπολης και της Κνωσού και πρόσφατα του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου- που ευτυχώς παραμένουν ανοικτά και το απόγευμα.
Ήδη το υπουργείο προωθεί την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων για ένα εξάμηνο με χαμηλό μισθό και μάλλον ανειδίκευτους, σύμφωνα με τους ξεναγούς, για να “βγει” διπλή βάρδια. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να φτάνουν σε κλειστές πόρτες αρχαιολογικών χώρων, ενώ η επίσημη πληροφόρηση του ιστότοπου του υπουργείου πολιτισμού λέει άλλα, όπως και τα βιβλία τους που έχουν τυπωθεί πριν μερικά χρόνια, δυσφημώντας τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Τίποτα δεν άλλαξε στην Κνωσό
Στην Κνωσό παραμένουν ακόμη οι σάπιοι διάδρομοι και σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα για τις υποδομές δεν έχουν πιστωθεί ακόμη.
Την ίδια ώρα η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού γίνεται με δυσκολία μιας και πολλές ράμπες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρος των Ξεναγών Βαγγέλη Παπανικολάου, μετά το ρεπορτάζ της “Κρήτη TV” έγιναν κάποιες παρεμβάσεις χωρίς όμως να επιλυθούν όλα τα προβλήματα.
Τα εισιτήρια της Κνωσού είναι πάνω από 650.000 κάθε χρόνο και με τη δωρεάν είσοδο κάτω των 18 ετών, μαθητών και σπουδαστών υπολογίζονται πάνω από 800 έως 900.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, με 6 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 3 ευρώ το άνω των 65 ετών, λίγα χρήματα επιστρέφουν στην Κρήτη.
Σε ότι αφορά στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου σύμφωνα με το υπουργείο προχωράει, αλλά θα ανοίξει κανονικά το επόμενο έτος. Φέτος ανοίγουν σταδιακά ορισμένες αίθουσες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αναγκαία η παρέμβαση στην Σπιναλόγκα
Στη Σπιναλόγκα και συγκεκριμένα στην αποβάθρα απαιτούνται εργασίες εκβάθυνσης. Ενώ έχει 250.000 επισκέπτες, η αποβάθρα για τα μεγάλα πλοία έχει προσχώσεις και όταν προσεγγίζουν “βρίσκουν” στο βυθό.
Βίωσαν τα προβλήματα ως… “τουρίστες”
Ευτυχώς ξεκίνησε μια καλή συνεργασία των ξεναγών με το δήμο Χερσονήσου καθώς πρόσφατα επιβιβάστηκε σε λεωφορείο κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και ο σύμβουλος τουρισμού του δημάρχου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα και να δουν τις διαδρομές μέσα από τα “μάτια” των τουριστών.
Μάλιστα πρόκειται για την περιοχή Λιμανάκια όπου τα τουριστικά πούλμαν κυκλοφορούν “μια ανάσα” από τους λουόμενους. Εκεί η παρέμβαση του δήμου ήταν άμεση καθώς τοποθετήθηκε προστατευτικό, καθώς ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος ήταν ορατός. Παράλληλα χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες των τουριστικών πούλμαν που μπλοκάρουν στους στενούς δρόμους του Ανισαρά, όπου τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα λεωφορεία λόγω των στενών και επικίνδυνων δρόμων διπλής κατεύθυνσης. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν μάλλον και αυτή η χρονιά θα κυλήσει με τα ίδια πρόβλημα, τις ίδιες εικόνες ντροπής και τα ίδια αρνητικά σχόλια, παρά το γεγονός ότι περιμένουμε από τους τουρίστες οικονομική “ανάσα” εν μέσω κρίσης!
Πηγή: neakriti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου