Ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος εξηγεί στο Newsit τι προβλέπει το Σύνταγμα.
Μετα το δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε για τον εαν μπορεί να τεθεί ή όχι εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή πολλά γράφτηκαν και αμόμα περισσότερα ακούστηκαν. Ωστόσο το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ "το άρθρο 29 του Συντάγματος προβλέπει μεν οτι η λειτουργία των κομμάτων οφείλει να συνάδει προς τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά δε συνοδεύει την πρόβλεψη αυτή με κυρώσεις. Δεν υφίσταται δηλαδή η δυνατότητα απαγορεύσεως κόμματος το οποίο υποτίθεται οτι εμφορειται από αντιδημοκρατικές ιδεολογίες ή και εξυπηρετεί αντιδημοκρατικούς στόχους.
Συνεπώς στη ελληνική έννομη τάξη σε αντίθεση προς άλλες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή, στην ελληνική έννομη τάξη δεν υφίσταται δυνατότητα απαγορεύσεως πολιτικού κόμματος.
Τα μόνα νομικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περισταλεί η αντισυνταγματική τυχόν δράση ενός κόμματος θα ήταν τα μέσα του ποινικού δικαίου. Για παράδειγμα, να ασκηθούν ποινικές διώξεις για παράνομη βία ή για αντιποίηση αρχής κ.λ.π.
Ο νομοθέτης θα μπορούσε να επεμβεί και να αυστηροποιήσει τις σχετικές ποινικές διατάξεις δηλαδή να προβλέψει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις ακόμη και αυτό όμως μέσα σε κάποια όρια τα οποια διαγράφονται από τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25, παράγραφος 1 του Συντάγματος).Δε μπορεί συνεπώς για αντιποίηση αρχής να επιβληθεί η ίδια ποινή που προβλέπεται για βιασμό για παράδειγμα.
Πέρα από τα ποινικά μέσα προβλέπεται και έκπτωση βουλευτών ενός κόμματος εάν αυτοί καταδικαστούν από ποινικό δικαστήρια αφού πρώτα η βουλή άρει την ασυλία τους, εάν καταδικαστούν σε ποινή στερήσεως των πολιτικών τους δικαιωμάτων η οποία προβλέπεται για ορισμένα αδικήματα.Και σε αυτή την περίπτωση όμως τον βουλευτή που εκπίπτει θα τον αντικαταστήσει ο επόμενος στη σταυροδοσία από τον ίδιο συνδυασμό, το ίδιο κόμμα δηλαδή.
Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, ούτε μπορεί να τεθεί εκτός Βουλής. Ο μόνος αρμόδιος για να τη θέσει εκτός βουλής ειναι ο ελληνικός λαός" είπε τέλος ο συνταγματολόγος.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου