Κάντε μας like στο Facebook

Πάτησα αχινό, τι να κάνω;


Εκεί που κυλάνε όλα καλά και ήρεμα για εσάς στην παραλία, κολυμπάτε αμέριμνοι, διασκεδάζετε με την παρέα σας και κάνετε καλαμπούρια ο ένας στον άλλο.
Ξαφνικά, νιώθετε έναν έντονο πόνο στην πατούσα σας. Η αίσθηση, είναι λες και έχετε πατήσει επάνω σε αγκάθια. Μόλις πατήσατε αχινό…
Βγαίνετε από τη θάλασσα και, μόλις γυρνάτε την πατούσα σας προς τα πάνω, αντικρίζετε κάμποσα μαύρα «σημαδάκια» (σαν στίγματα) να τη στολίζουν. Είναι τα αγκάθια του αχινού, που έσπασαν και εισχώρησαν στο δέρμα σας. Η διάθεσή σας, πλέον, δεν είναι και η καλύτερη!
Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχείτε. Είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ακόμα και αν τα αγκαθάκια δεν βγουν την ίδια μέρα, ο οργανισμός κάποια στιγμή θα τα αποβάλλει, όπως γίνεται άλλωστε και με κάθε ξένο σώμα που διαπερνά την επιδερμίδα.
Πως απομακρύνονται τα αγκάθια του αχινού από την πατούσα μας;
Είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζετε με φαρμακευτική αγωγή, αλλά υπάρχουν πρακτικές οδηγίες. Αυτό που συνηθίζεται, είναι η επάλειψη με λάδι, στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό. Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία. Περιμένουμε λίγο και, όταν μαλακώσει το δέρμα, πιέζουμε μηχανικά στα σημεία με τα δάχτυλά μας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάμε για να τα απομακρύνουμε. Καλό είναι, αυτό να γίνει με τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο προηγουμένως θα έχουμε απολυμάνει. Μόλις βγουν τα αγκαθάκια, βάζουμε λίγο αντισηπτικό ή οινόπνευμα στα σημείο, για να αποφευχθεί η πρόκληση μόλυνσης.
Η χρήση βελόνας επιτρέπεται;
Καλύτερα να την αποφύγουμε. Εκτός του ότι τραυματίζουμε το δέρμα, υπάρχει περίπτωση να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, τα αγκάθια του αχινού να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά, να σπάσουν και να είναι πιο δύσκολο να βγουν, ενώ μπορεί να προκαλέσουμε κάποια μόλυνση ή φλεγμονή.
Στην περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ έντονος, τι πρέπει να γίνει;
Συνήθως, κάποιος πονάει πολύ όταν έχει πατήσει γερά επάνω σε αχινό και τα αγκάθια έχουν μπει βαθιά στην πατούσα. Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται να επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο ή το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Αν το αφήσει, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί φλεγμονή.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
- Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος, για να μην πατήσει αχινό, είναι να φοράει τα ειδικά πλαστικά παπούτσια θαλάσσης. Στην αγορά, κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και σχέδια.
- Σε περίπτωση που έχετε πατήσει αχινό, να αποφύγετε τα σκληρά παπούτσια (π.χ. τσόκαρα) γιατί ο πόνος θα είναι μεγαλύτερος.
- Αν δεν νιώθετε άνετα με τα παπούτσια θαλάσσης, καλύτερα να αποφύγετε να κολυμπάτε: 1). Σε θολά νερά, γιατί δεν θα δείτε τους αχινούς, αν υπάρχουν. 2). Κοντά σε βράχια. 3). Τη νύχτα, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Επιστήμονες από την Ευρώπη πραγματοποίησαν έρευνα για την ικανότητα όρασης των αχινών. Αυτό που ανακάλυψαν, είναι ότι ένας αχινός μπορεί να δει με ολόκληρο το σώμα του!!!

1 σχόλιο:

  1. I usually do not comment, but I looked at a bunch of responses on this page "Πάτησa aχινό, τι νa kάνω;".

    I actually do have a couple of questions for you if it's okay. Could it be simply me or does it seem like some of the responses come across like they are left by brain dead folks? :-P And, if you are writing at additional sites, I'd like to keep up with anything fresh you have to post.

    Could you post a list of every one of all
    your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter
    feed?
    Visit my web page ... vuelos a tailandia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...