Ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά της Specifar από την Watson Pharmaceuticals Inc. (NYSE: WPI), όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο εταιρίες.
Η Specifar δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, διανομή και προώθηση γενοσήμων (generics) φαρμάκων. Η Watson Pharmaceuticals Inc. είναι μία εκ των κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή, εμπορία, πώληση και διανομή γενοσήμων (generics) προϊόντων, επώνυμων φαρμακευτικών προϊόντων και βιολογικών (biologic) φαρμακευτικών προϊόντων.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων, βάσει συνταγογραφήσεων, φαρμακευτικών εταιριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει εμπορικές δραστηριότητες σε πολλές διεθνείς αγορές. Οι πωλήσεις του Ομίλου για το 2010 ανήλθαν σε USD 3,7 δις και ΚΠΦΤΑ USD 838 εκ. ενώ για το 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε USD 4,2 δις.
Ο Όμιλος Specifar έχει την έδρα της στην Ελλάδα και απασχολεί 460 εργαζομένους, και θεωρείται μία πολυεθνική κυρίως εξαγωγική φαρμακευτική εταιρία, και με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις για το 2010 ανήλθαν σε περίπου EUR 85 εκατ.
Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γενοσήμων φαρμάκων και την εκχώρηση αδειών χρήσης τους, σε μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 600 άδειες κυκλοφορίας στην Ευρώπη, Νότια Αφρική, Καναδά, Μέση Ανατολή και Ασία.
Σήμερα, έχει 10 προϊόντα υπό ανάπτυξη ενώ συνεργάζεται με περισσότερες από 200 εταιρείες σε 36 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα αποτελούν περίπου το 70% των συνολικών εσόδων.
Ο Όμιλος Specifar κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους φαρμακευτικούς ομίλους γενοσήμων στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο άνω των 40 προϊόντων. Αυτά προωθούνται μέσω της ομάδας πωλήσεων, η οποία αριθμεί 170 εργαζομένους. Τέλος, η Εταιρία εμπορεύεται στην Ελλάδα τα φαρμακευτικά προϊόντα με την επωνυμία Alet Pharmaceuticals μέσω μιας ξεχωριστής ομάδας πωλήσεων 55 ατόμων.
Σήμερα τα γενόσημα φάρμακα της Specifar παρασκευάζονται σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στην Αθήνα (έτος ανέγερσης 2001), το οποίο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.. Σε αυτό παράγονται δισκία, κάψουλες, στερεά και ημιστερεά (δυνατότητα παραγωγής 1,3 δις δισκία ετησίως), ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας, η οποία βρίσκεται στο Σχηματάρι, με δυνατότητα παραγωγής 3-5 δις δισκία ετησίως.
Στρατηγική και συνέργειες
Μέσω αυτής της εξαγοράς, η Watson αποκτά μία ευρέως αναγνωρισμένη για τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρία στην Έρευνα & Ανάπτυξη, στην έγκριση Αδειών Κυκλοφορίας και στην επιτυχημένη προώθηση γενοσήμων προϊόντων σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία της Διοίκησης της Specifar θα συμβάλλει στην εμπορική επέκταση της Watson στην Ευρώπη.
Η Watson αποκτά, επίσης, ισχυρή παρουσία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλή ανάπτυξη δεδομένου ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.
Το γενόσημο φάρμακο Εsomeprazole, αποτελεί άλλη μία σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς η ανάπτυξη του θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Specifar σχεδιάζει να ξεκινήσει την κυκλοφορία του προϊόντος αυτού σε δισκίο στις ευρωπαϊκές αγορές από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τέλος, η νέα παραγωγική μονάδα θα επιτρέψει στη Watson να μετατρέψει πρόσθετα προϊόντα τα οποία εμπορεύεται κατόπιν άδειας χρήσης των φακέλων, σε προϊόντα που παρασκευάζει η ίδια.
"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Specifar έχει γίνει μέρος του παγκόσμιου οργανισμού μας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη διοικητική ομάδα για να συνεχίσει η ανάπτυξη της Specifar και η εκμετάλλευση ευκαιριών για επιτυχία εντός της Watson" δήλωσε ο Paul Bisaro, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Watson.
Όροι της Συναλλαγής
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Watson απέκτησε τη Specifar καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ. Οι πρώην Μέτοχοι της Specifar θα λάβουν επίσης ποσοστό επί των μικτών κερδών για τις πωλήσεις της esomeprazole των πέντε (5) πρώτων ετών, με ανώτατο όριο των 40 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να έχει άμεση θετική επίδραση στην κερδοφορία της Watson , εξαιρουμένων των όποιων επιπρόσθετων συνεργειών καθώς και των ενδεχόμενων μελλοντικών κερδών από την κερδοφορία του esomeprazole.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Specifar ήταν η Rothschild και η Eurobank Equities, ενώ Σύμβουλος της Watson σε αυτή τη συναλλαγή η Jefferies.
Πηγές: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου