Κάντε μας like στο Facebook

Αντιμέτωπη με το μένος της φύσης η Βραζιλία

Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στην νοτιο-ανατολική Βραζιλία, φτάνοντας τους 500.

Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, καταστροφικότερη και από την τραγωδία της Καραγκουατατούμπα, στην ακτή του Σάο Πάολο, το 1967 με 436 νεκρούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν στον ύπνο τους από όγκους λάσπης που παρέσυραν στο πέρασμά τους σπίτια, δένδρα και αυτοκίνητα.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν την Πέμπτη στην πληγείσα περιοχή, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα.

«Αυτό που μάς ανησυχεί με τη Ντίλμα Ρουσέφ είναι οι επόμενες ώρες, διότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ρίο Σέρτζιο Καμπράλ, στο πλευρό της νέας προέδρου της χώρας που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Κάλεσε τον πληθυσμό στις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή σημεία «διότι υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Το επαναλαμβάνω, η κατάσταση τις επόμενες ώρες δεν είναι ενθαρρυντική» προειδοποίησε.

Τα σωστικά συνεργεία ανακαλύπτουν ώρα με την ώρα και νέα πτώματα κάτω από όγκους λάσπης που κατέστρεψαν την ορεινή περιοχή κοντά στο Ρίο, που είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της και αποτελούσε για τους κατοίκους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης καταφύγιο από την τροπική ζέστη το καλοκαίρι.

Μικρά θαύματα

Ανάμεσα σε σκηνές πένθους και απελπισίας, μικρά θαύματα προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως η διάσωση την τελευταία στιγμή μιας 53χρονης γυναίκας που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και έπιασε ένα σκοινί που τής πέταξαν οι γείτονές της. 

Επίσης, ένα μωράκι έξι μηνών που ανασύρθηκε ζωντανό από τους διασώστες αφού έμεινε επί δεκαπέντε ώρες παγιδευμένο στη λάσπη στην αγκαλιά του πατέρα του.

Αιτίες η άναρχη αστικοποίηση και η σφοδρή κακοκαιρία

Ειδικοί αποδίδουν το μέγεθος της καταστροφής στην ένταση των φυσικών φαινομένων και την άναρχη αστικοποίηση.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη έβρεξε όσο βρέχει σε διάστημα ενός μηνός», εξήγησε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδρολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο, Πάουλο Κανέντο.

Εξοχικές κατοικίες, ξενώνες και ξενοδοχεία των πλούσιων περιοχών επλήγησαν όσο και οι παράγκες των φτωχών συνοικιών, που αποτελούνται από αυθαίρετους οικισμούς κτισμένους σε επικίνδυνες ζώνες.

«Πρόκειται για φυσική καταστροφή, που ενισχύθηκε από την άναρχη δόμηση που παραβίασε τη φύση. Αυτό ευνόησε τις κατολισθήσεις και τις απώλειες», δήλωσε ο Πάουλο Κανέντο.

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε 780 εκατομμύρια ρεάλ (467 εκατομμύρια δολάρια) για τους πληγέντες.


Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2011/01/blog-post_2727.html#ixzz1B0Tp4WFt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε μας like στο Facebook
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...