«Καταστροφή του έθνους µας: ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, εκατοντάδες άνθρωποι έµειναν χωρίς καταφύγιο και χιλιάδες χωρίς τροφή. Απαντες προσευχηθείτε να βρέξει στη γη µας».
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος από το µοναστήρι στο Νίζνι Νοβγκορόντ έκανε χθες δέηση στον Υψιστο. Την ίδια στιγµή η Ρωσία παραδινόταν στις φλόγες.
Οι ηλικιωµένοι εργάτες προσεύχονταν γονατιστοί όσο ο Πατριάρχης Κύριλλος λειτουργούσε. Παράλληλα οι ρωσικές αρχές έκαναν αγώνα δρόµου όλο το Σαββατοκύριακο προκειµένου να κατασβέσουν τις εκατοντάδες φωτιές στη Ρωσία. Οι πιο υψηλές θερµοκρασίες των τελευταίων 130 ετών από τότε δηλαδή που υπάρχουν αρχεία έχουν καταστρέψει τις σοδειές χιλιάδων αγροτών οδηγώντας τους στα όρια της πτώχευσης.
Συνολικά 770 διαφορετικές εστίες ήταν χθες εκτός ελέγχου και ο αριθµός των νεκρών έφθασε τους 33 ανάµεσά τους και τρεις πυροσβέστες δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων στον ραδιοσταθµό Ηχώ της Μόσχας. Από τις φλόγες, που έφθασαν στην περιοχή της ρωσικής Απω Ανατολής, απειλούνταν περίπου ένα εκατοµµύριο στρέµµατα δασικής έκτασης. Ωστόσο, οι φωτιές επεκτάθηκαν και σε τρία εκατοµµύρια στρέµµατα µη δασώδους έκτασης.
Ο πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον καύσωνα και τις φωτιές «φυσική καταστροφή, από εκείνες που πιθανότατα συµβαίνουν κάθε 30 ή 40 χρόνια». Ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίµιρ Πούτιν όµως επιχείρησε µια πιο επιθετική προσέγγιση ασκώντας κριτική στους τοπικούς αξιωµατούχους που δεν µπόρεσαν έπειτα από εβδοµάδες καύσωνα να προβλέψουν τον κίνδυνο. «Δεν έγιναν όλα εγκαίρως, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα για διαµάχες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύµφωνα µε την εκτίµηση του ρώσου πρωθυπουργού, 1.2 57 είναι τα σπίτια που κάηκαν αρκετά κατασκευασµένα από ξύλο. Ωστόσο, ο Πούτιν διαβεβαίωσε τους πληγέντες πως έως τον χειµώνα τα σπίτια τους θα έχουν ξαναχτιστεί.
Και όπως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, έτσι δεν υπάρχει και φωτιά χωρίς καπνό. Πυκνό νέφος έχει καλύψει τη Μόσχα, τα επίπεδα του οποίου τοποθετούνται 10 φορές πιο ψηλά από τα επίπεδα της συνήθους ατµοσφαιρικής ρύπανσης, σύµφωνα µε ειδικούς σε θέµατα περιβαλλοντικής υγείας. Στους ηλικιωµένους και σε όσους αντιµετωπίζουν αναπνευστικά προβλήµατα συνιστάται να παραµένουν στο σπίτι.
Οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας αναζητούν µια όαση δροσιάς στα σιντριβάνια των πάρκων, ενώ κλιµατιστικά και ανεµιστήρες έχουν γίνει ανάρπαστα. «Δεν φανταζόµουν ποτέ ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο, αλλά προσεύχοµαι να έρθει ο χειµώνας», εξοµολογήθηκε ένας απελπισµένος Μοσχοβίτης.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου